eetbare bloemen van look and taste header edible flowers essbare blumen fleurs comestibles

Basilicum

Basilicum


Omschrijving

Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Basilicum is een vrij kwetsbare eenjarige plant die buiten het beste gedijt op een warme, zeer beschutte en zonnige plek. Binnenhuis heeft de plant het prima naar zijn zin mits hij op een lichte plaats staat. Basilicum Floral Spices is een sterke variëteit met mooie bloemen en bladeren.

Geschiedenis
Van oorsprong is Basilicum afkomstig uit Azië en Zuid-Amerika. Basilicum wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd.

Gebruik
Basilicum heeft veel gebruiksmogelijkheden en is een populair kruid in de Italiaanse keuken maar speelt ook een grote rol in de Zuid Aziatische en de Franse keuken. Basilicum is dé smaakmaker voor pesto en wordt verder gebruikt in tomaten- en eiergerechten, soepen, sauzen en bij vis, vlees, gevogelte, konijn, lever, groenten en kaas. Basilicumijs (zelfgemaakt) is ook erg lekker  Verse basilicum voeg je aan het einde van een bereiding toe anders verliest ze veel van haar smaak.  


Smaak
Basilicum heeft een sterke, herkenbare geur. De smaak van basilicumblad is uniek en pittig met een vleugje anijs. Minder bekend zijn de verrukkelijk smakende Basilicum bloemen, die hetzelfde aroma hebben als het blad, maar met wat meer zoet.